?>

Frank Van Gronsveld: “Thuiswerken heeft voor- en nadelen”

interview: Siegerd Gilquin

Stel jezelf eens voor, Frank

Ik ben Frank, een veertiger die sinds januari 2018 in Geraardsbergen woont. Ik ben van Gent afkomstig. Mijn grootouders langs moeders kant zijn oorspronkelijk van Zottegem en Lierde, dus ik heb wel een link met de regio. Ik werk als teamverantwoordelijke bij een telecombedrijf waar ik verantwoordelijk bent voor de opvolging van professionele VPN connectiviteit van bedrijven. 

Wat dacht je bij het begin van de eerste corona-golf? Heeft die een grote impact gehad op je leven?  

Ik dacht zoals zovele mensen: “wat is dat weer allemaal?” Het overviel ons, als in een droom. De impact op mezelf was, achteraf bekeken, beperkt. Vooral dat je niet meer de vrijheid had om te reizen, vond ik vervelend. Maar als je denkt aan de impact op de zorg, de middenstand en al wie zijn job verloor, dan heb ik niet te klagen.

Wat deed je om je staande te houden in die eerste golf? 

Een beetje meer sporten: gaan lopen maar ook wandelen. Hier is wel wat natuurschoon en leuke wandelpaden. Ik had ook wekelijks skype calls met collega’s en vrienden om het weekend wat te vullen. Ik let ook goed op mijn voeding. De extra tijd gaat vaak naar het uitproberen van nieuwe recepten. Mijn hobby om te tuinieren vormde daar een mooie link mee.

We zitten nu in een tweede golf. Ervaar je die anders dan de eerste golf?  

Mensen hebben precies een sterke mening pro of contra de maatregelen ontwikkeld. Ze weten goed wat ze moeten doen en wat ze niet moeten of willen doen.

Hoe was de impact op uw privé/professioneel leven? Je hebt fulltime moeten thuiswerken. 

Ik kom nu nog iets beter overeen met mijn buurvrouw dan ervoor :-). Zo over het hek heen babbelen heeft wel zijn charmes in deze tijden. Thuiswerken wordt zwaar onderschat, het heeft voor- én nadelen. Belangrijk is dat je een duidelijke structuur hebt en je werkplaats inricht zodat je niet teveel afgeleid wordt. Ik werk in feite meer uren maar door het wegvallen van de verplaatsing win ik toch tijd. Al kan je ook thuis perfect werkstress hebben.

Je staat bekend als een steeds opgewekte persoon. Welke raad zou jij aan anderen kunnen geven om deze golf door te komen? 

Voor wi het mogelijk is, raad ik alvast aan om veel te sporten en nieuwe interesses te zoeken. Iets nieuws leren is altijd leuk. Doorzetten loont. Je stad of omgeving (opnieuw) ontdekken is ook leuk. De beste raad is vooral: maak je niet druk in andere mensen en hun gedrag. Iedereen verwerkt deze situatie op zijn of haar manier. De meeste mensen doen echt hun best. Er zijn er ook wat rebelser. Maar dat is ook een mening. Die respecteer ik. Zolang er wederzijds respect is, kan veel.

Ervaart u genoeg ondersteuning en hulp vanuit de maatschappij of overheid. Indien niet, wat had volgens u anders gekund? 

Ikzelf heb niet echt nood aan steun of extra hulp. De overheid had misschien beter en sneller kunnen reageren, maar dat is makkelijk gezegd achteraf. Je kan in West-Europa geen harde lockdown doorvoeren zoals in China. Onze samenleving aanvaardt dat niet zomaar. Het gevolg is natuurlijk wel dat het langer duurt. Ik heb wel het gevoel dat de horeca niet correct is behandeld. Zij hebben extra werk gedaan, bijvoorbeeld door klanten te registreren. Allemaal een maat voor niks.

Kijk je de toekomst ondanks alles toch positief tegemoet?

Natuurlijk, waarom niet? Er komen uitdagende tijden aan maar ik zie ook veel samenwerking en kameraadschap. De veerkracht van de mensen mag je zeker niet onderschatten!

Instagram