interview: Jimmy Colman
Sarah, hoe gaat het met een onderneemster in de eventsector anno 2020, en dat in volle gezondheidscrisis, en vooral hoe gaat het met de sector in het algemeen?
We hebben een cateringbedrijfje dat exclusief de lunch voorziet op filmsets en tv-serie-sets.
Gemakkelijk is het momenteel niet, de sector draait op halve krachten, we overleven op vaste series zoals “De Slimste Mens”.Klagen doen we echter niet, ons hart gaat vooral uit naar de verplicht gesloten horeca en de culturele sector. Die krijgen hélemaal geen kansen meer.
Hoe ervaarde je de eerste golf in maart (plotse sluiting, heropstarten in de zomer maar onder strenge voorwaarden)?
Van de eerste lockdown in maart onthielden we vooral de positieve invloeden: de weggevallen eeuwige stress, de vrijgekomen tijd om creatief om te gaan met het leven, de tijd voor elkaar, de heropflakkering van de lokale, ecologische economie, de vele wandelingen en fietstochten, het terug zorgzaam omgaan met wat in huis is en vooral de enorme boost die moeder natuur kreeg door het wegvallen van de dagelijkse vervuiling. Die beschouwden we als normaal. Zeg nu zelf, wie had het voor mogelijk gehouden dat we nog eens zouden wakker worden door het gefluit van vogels in plaats van door de razende steenweg, dat de stranden vol zeeraketten zouden bloeien, dat we weer zouden genieten van heldere, rustige, blauwe lucht. Dat karpers konden lachen in het plots terug heldere water van de Brugse reien?
Meer en meer mensen maken zich zorgen over het veranderende klimaat, over de vervuiling van de zeeën. Nieuwe ziektes die opduiken zijn rechtstreeks het gevolg van een ongezonde levensstijl en het inademen van onzuivere lucht. Hier op de boerderij zitten we er met onze neus op gedrukt. We zien in de zomer de planten en bomen zwakker worden en sterven, de fruitbomen laten hun vruchten vervroegd vallen om het nodige water vast te houden om te kunnen overleven. In 2018 zijn we al onze vissen en de helft van onze kudde damherten verloren aan botulisme, een ziekte waarvan de dieren een langzame en pijnlijke dood sterven. Allemaal rechtstreeks het gevolg van droogte en pollutie.
Wat we ons nog herinneren: hoe we de getroffen culturele sector een broodnodige duw in de rug wilden geven met creatieve workshops en muziekconcerten voor groot en klein. Tegelijk zagen we hoe langer hoe meer fijne lokale initiatieven ontstaan in de streek: zeepmakers, wijnbouwers, pottenbakkers, molenaars, koffiebranderijen, enz.
We voegden beide dingen bijeen en een concept begon vorm te krijgen. Onze culturele sector was razend enthousiast toen we de plannen voorlegden. Ze toonden zich bereid om een samenwerking aan te gaan en de nodige steun te bieden. Ook de zoektocht naar marktkramers was fijn. De ZarlarSuperMarkt was geboren.
We hebben ons niet laten afschrikken door de verstrengde maatregelen en zijn er met onze vele bevriende vrijwilligers – en met een grote dosis moed en enthousiasme – ingevlogen. We investeerden in grote circustenten om alles buiten te laten plaatsvinden, verspreid over de boerderij. We werkten met een online reservatiesysteem om de aanvaarde aantallen niet te overschrijden. Stiekem ben ik nog steeds fier op ons corona-proof parcours. We pakten het inventief aan met zelfgemaakte ellenlange gekleurde stoffen vlagslingers, handgeschilderde fleurige plakkaatjes en vintage handgelhouders. Het geheel was een vrolijk pretparcours.
Ervaarde je de tweede golf anders?
De onwaarschijnlijke snelheid waarmee de natuur herstelde tijdens de lockdown heeft ons hoop gegeven. We werden ons bewust dat het allemaal anders kan. Met een aantal enthousiaste vrouwen zijn we toen beginnen dromen om al dien positieve elementen samen te leggen en iets te ondernemen. We bedachten een wekelijkse boerenmarkt, met de focus op lokale en gezonde economie en zero waste. Terug naar de essentie!
Je organiseerde in de zomer de ZarlarSuperMarkt met optredens en lokale producten. Waarvoor dank. Zitten er nog zo’n projectjes in de pijplijn eens het terug mag?
Het was een prachtige zomer en een overweldigend succes ! Elke week opnieuw waren we snel volledig volgeboekt op reservatie. We kregen vele blije en enthousiaste reacties van gasten, marktkramers en artiesten waarvan – het moet gezegd – elke performance zichzelf overtrof. Nu zijn het alweer onzekere tijden, maar in alle stilte bereiden we een vervolg voor.
Kreeg je tijdens deze periode de nodige steun van het stadsbestuur?
We waren aangenaam verrast en kregen bijgevolg een enorme boost toen de stad Geraardsbergen ons recent uitnodigde om te brainstormen en een nieuwe samenwerking aan te gaan met creatieve initiatieven over onze lokale economie. Een kans en uitdaging die we met plezier aanvaarden ! A story to be continued….
Ben je zelf of iemand uit in je directe omgeving met het virus in contact geraakt? Hoe zie je de toekomst voor jezelf in de sector?
We zijn tot nu toe gespaard gebleven van het virus. In de toekomst willen we ons volledig focussen op ecologie, duurzame economie en cultuur.